Journaling, wat is het?  

Je hoort het vaker: "Schrijf het van je af!” Maar wat bedoelen mensen hier nu mee? Wat moet ik dan opschrijven? Een manier om van je af te schrijven is journaling. Journaling is de manier om iets te verwerken, je persoonlijk te ontwikkelen en structuur aan te brengen in je hoofd. Iedereen kan een journal beginnen. Er is niet één manier om te journalen. We bekijken vandaag de vele manieren en vormen van journaling. Misschien vind jij jouw manier van journalen wel hier. 
Journaling, wat is het?

Wat is journaling?

Journaling is een soort dagboek bijhouden. Je schrijft gedachten, emoties en gebeurtenissen op in je journal. Het is een manier om op persoonlijk vlak te groeien. Het geeft je inzicht in wat er beter kan en in wat er goed gaat. Heb je veel te verwerken en wil je je gedachten op een rijtje zetten, dan is journaling de oplossing. Maar hoe journal je precies? Welke technieken zijn er voor journaling? We leggen alles uit. 

De vijf voordelen van journaling

Journaling brengt meerdere voordelen met zich mee. We hebben alle voordelen op een rijtje gezet. Zodat je in één overzicht alle voordelen van journaling ziet. 

1. Journaling helpt doelen te verwezenlijken

Je denkt vaak na over wat je wilt in het leven; een nieuwe baan, meer rust of je eigen bedrijfje. Toch doe je vaak niks met deze gedachten en laat je ze los. Journaling helpt je deze dromen om te zetten in concrete doelen. Door je dromen op te schrijven, dwing je jezelf om erover na te denken. Je ontdekt wat je wilt bereiken, maar ook waarom je dit wilt bereiken. Door het op te schrijven ben je bewuster bezig met je doelen. 

2. Journaling zorgt voor rust 

Door al je gedachten, taken en gevoelens op te schrijven creëer je een ‘leeg’ hoofd. Je krijgt zo overzicht over de dingen die rondgaan door je hoofd. Door alles op te schrijven maak je je hoofd leeg. Zo hoef je niet tot diep in de nacht te piekeren. 

3. Journaling helpt bij herinneringen en emoties te verwerken

Door kleine details van je dag op te roepen aan het eind van de dag en deze op te schrijven, train je je langetermijngeheugen. Je kan herinneringen beter vastleggen en ophalen. Het beschrijven van emoties en herinneringen helpt met het voorwoorden van je gedachten. 

4. Journaling zorgt voor routine 

Het helpt bij bewustwording. Door het opschrijven wat je elke dag hebt gegeten of hoe je sportroutine er uit zag kan helpen om routine op te bouwen. Door elke dag abstracte dingen in je leven meetbaar en concreet te maken kan helpen bij het opbouwen en behouden van goede gewoonten. 

5. Journaling draagt bij aan een positief zelfbeeld 

Met journaling neem je afstand van je gedachten, omdat je ze opschrijft. Hierdoor kun je gedachtenpatronen gaan herkennen, misschien ben je wel te streng voor jezelf of heb je onrealistische verwachtingen. 

Verschillende manier van journaling 

Bij journaling mag je zelf bepalen hoe je schrijft en wat je schrijft. Als je dit lastig vindt, hebben we een paar journaling stijlen die jou misschien wel aanspreken. 

1. Dankbaarheid journaling 

De naam zegt het al. Je schrijft elke dag op waar je dankbaar voor bent. Met deze manier kun je je mindset verbeteren en jezelf gelukkiger stemmen. Het laat je door een bril naar je leven kijken. Op deze manier leer je positiever naar situaties te kijken. 

2. Zelfreflectie journaling 

In een zelfreflectie schrijf je bijvoorbeeld hoe jij je afgelopen dag hebt gevoeld. Waar je trots op bent en misschien schrijf je ook je doelen op. Op deze manier kun je nadenken over je emoties en mentale welzijn. 

3. Morning pages 

Bij morning pages schrijf je in de ochtend al je gedachtes op. Het is een vorm van free-writing. Dit houdt in dat je met jezelf een tijd of paginalengte afspreekt. Bijvoorbeeld een half uur of drie pagina’s. Je gaat schrijven totdat je deze deadline hebt gehaald. Waar je over schrijft maakt niks uit, als je maar je gedachten opschrijft.

4. Prompts journaling

Prompts zijn kleine aanwijzingen of opdrachten die je op gang helpen met journaling. Je kunt deze zelf bedenken of er een kopen. Je hoeft enkel de vraag te beantwoorden. Als je dit een tijd doet, kun je een persoonlijke groei terug zien. 

5. Bullet journaling 

In een bullet journal combineer je timemanagement met journaling. Je schrijft hier niet alleen je gedachten in op, maar ook je afspraken en taken. Je hebt dus je dagboek en time management systeem in één.  

6. Art journal   

De laatste vorm van journaling is een art journal. Dit is een creatieve vorm van journaling. Je kan je journal vullen met foto's, tekeningen, teksten en collega’s. Je kan in deze journal je gedachten anders vormgeven dan alleen met tekst. Het versterkt je creatief denkvermogen. 

Beginnen met journaling

Nu weet je wat journaling is, welke voordelen het heeft en wat voor soort journals er zijn. Als je wilt beginnen met journaling moet je eerst je vorm van journaling uitkiezen. Ga je voor de bullet journal of voor een art journal? 
Als je weet wat voor vorm van journaling je wilt doen, kun je een notitieblok gaan kopen. Koop er een die jou aanspreekt en waar je elke dag in wilt schrijven. Dit motiveert je om ook echt te gaan schrijven. 
Maak journaling een gewoonte. Alleen dan ga je het effect ervan merken. Sporadisch schrijven heeft geen zin. Plan bijvoorbeeld elke avond een half uurtje voor je journal. Na een tijdje merk je dat je automatisch naar je journal schrijft. 

Journaling is een manier om beter met je gedachten en emoties om te gaan. Het gevolg is dat je minder stress ervaart en met meer mindfulness door het leven gaat. Kies de journaling vorm die het beste bij jou past en ga alles van je af schrijven. Laat die schrijfangst los zoals: "Wat als iemand dit leest?" en “Is dit niet raar dat ik dit schrijf?”. Journaling is de manier om je mentale welzijn te verbeteren, dus twijfel niet aan wat je opschrijft! Wanneer begin jij met je journal avontuur? 
 

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens