Het hoofd koel houden tijdens de warmte

Het komt niet zo heel vaak voor in Nederland, zeer warme dagen. Hier zijn er nauwelijks temperaturen te vinden als je naar de Sahara gaat. Toch zijn er veel mensen die de warmte opzoeken of dat Nederland een warme dag heeft. Weet je wat je moet doen om lekker af te koelen? Nee? Dan helpen we jou een handje de volgende handige tips
Het hoofd koel houden tijdens de warmte

Handige tips om eens door te nemen

#1 IJskoud water vermijden en kruidenthee drinken
Je zal wel denken dat we gek zijn, maar volgens onderzoeken blijkt dat het beter is om je lichaam warm te houden. Als je ijskoud water drinkt, dan verlaagt het temperatuur in je lichaam om vervolgens weer te stijgen. Hierdoor krijg je weer het effect dat je het warm hebt. Mocht je lauwe kruidenthee drinken, werkt dit juist het tegenovergestelde en daardoor voel je de warmte minder snel als warm aan. 

#2 Luchtige kleding dragen
Mocht je strakke kleding dragen, dan kun je vaak kiezen voor beter luchtende varianten. Daarnaast is het ook handig om kleuren als wit te dragen. Dit komt omdat het wit de zon niet opneemt, zoals zwart wel doet. Mocht je denken om geen kleding te dragen, dan is dat zeker mogelijk, maar let wel altijd op dat je huid niet constant in de zon kan zijn. Voorkom het dragen van een zwarte pet, want dat kan voor oververhitting zorgen. 

#3 Niet verzetten tegen de hitte
Het kan zijn dat mensen zich opwinden over het warme weer. Blijf voornamelijk kalm en laat je niet gek maken door de hitte. Extra stress zorgt alleen maar voor een verhoogt hartslag en bij warmte kan dat fataal zijn. Zorg voor stabiliteit en accepteer. 

#4 De tropenrooster
Er bestaat zoiets als een tropenrooster. Zorg dat je je dagindeling aanpast aan het tropenrooster. Sta vroeg op, werk of onderneem tot 12.00. Nu komt de ergste hitte tot 16.00 en dan zou ik persoonlijk weinig ondernemen. Neem even een lekkere powernap in een gekoelde ruimte. 

#5 Fruit eten! 
Fruit eten is gezond, maar het helpt ook met het tegen gaan van uitdroging. Je zweet relatief veel in de hitte en dan kun je de benodigde vocht verliezen. Het beste om je vocht en onder andere de elektrolyten (zouten) op peil te houden in het lichaam, dien je fruit te eten. Met name de watermeloen is een aanrader. Verder zijn de standaard fruiten ook prima en een groente die ook goed is, is de paprika.

#6 Huis koel houden
Door het huis koel te houden, is het binnen wat aannemelijker. Dit doe je door alles af te sluiten. Pas als het buiten koeler begint te worden, kun je alles open doen. Zorg wel dat het de dag erna weer op tijd dicht gedaan wordt. Het is ook niet verstandig om in het huis te koken. Alleen als het nodig is en anders gewoon de barbecue aan gooien. 

#7 Het effect van een koud washandje 
Om af te koelen kun je een koud washandje op de nek leggen. Dit zorgt voor een afkoelend effect. Dit geld hetzelfde als je de voeten in een teiltje zet met koud water of je polsen onder de koude kraan houdt. Dit komt omdat hier gevoelige aders en dergelijke lopen die de temperatuur snel door het lichaam voert. 

#8 Sigaretten, cafeïne, alcohol en pittig eten wordt afgeraden
Pittig eten stimuleert de zweetklieren en gaat de hartslag omhoog. Met cafeïne kan er een zelfde effect veroorzaakt worden. Het roken en alcohol nuttigen kan zeker, maar zorg dat je niet teveel drinkt en rookt in de hete zon. Dit kan schadelijk zijn voor een mens en je kunt zo sneller dronken raken en daardoor raak je ook sneller lichter in je hoofd. Dit zorgt ervoor dat je sneller in coma kan geraken. 

#9 Lauwe douches 
Een warme en koude douches hebben eigenlijk weinig zin. Door beide zul je erna nog meer zweten. Het beste is een lauwe douche.

#10 Huidolie en make-up
Door olie en make-up te gebruiken isoleer je een beetje je lichaam. Dit houdt dus warmte vast in plaats dat het tegenhoudt. Wees zuinig met de plamuurmes voordat je je gezicht gaat opmaken. Het kan overigens lijden tot allergische reacties, wanneer bepaalde cosmetica in aanraking komt met een zeer hete zon. 

Zomer klaar worden met onze tips? Lees hier meer.

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens