Haarolie, de manier om je haren gezond te krijgen 

Haarolie hydrateert, verzacht en beschermt de haren. Het heeft veel voordelen, maar niet alle oliën zijn goed voor alle haarsoorten. Als haarolie niet op de juiste manier gebruikt wordt, kan het slecht voor je haar zijn. 
Lees over de voordelen van het gebruik van haar olie en ontdek welke voordelen haarolie heeft voor jouw haar. Geen idee hoe je haarolie moet gebruiken voor het beste resultaat? Geen probleem, we leggen je uit hoe je olie het beste kunt gebruiken. 
Haarolie, de manier om je haren gezond te krijgen

Waarom je haarolie zou moeten gebruiken

Ons haar, in tegenstelling tot onze huid, heeft geen manier om zichzelf te hydrateren. Om toch hydratatie te geven aan ons haar, maken haarfollikels talg aan. Talg is een natuurlijke olie die bedoeld is om haar gezond en gehydrateerd te houden. Helaas werkt dit proces niet altijd even goed. Met moderne kleur- en styling technieken is onze natuurlijk talgproductie niet genoeg om ons haar te hydrateren. Een goede haarolie vult de natuurlijke talg aan en zorgt voor extra hydratatie en bescherming. 

Voordelen van haarolie 

We hebben de belangrijkste voordelen van haarolie op een rijtje gezet. 
Haarolie versterkt je haar: Haarolie verhoogt de elasticiteit van het haar. Elastisch haar breekt minder snel. 
Olie voorkomt pluizend haar en hydrateert: Haarolie vormt een laagje om je haarstrengen. Hierdoor verliezen haarstrengen geen vocht, maar er wordt ook vocht van buitenaf tegengehouden. Hierdoor voorkom je pluizig haar. 
Haarolie beschermt tegen hitte schade: Door je haarlokken te bedekken met een goede, beschermende haarolie, kunnen oliën helpen om je haar te beschermen tegen hitte. 
De haargroei bevordert zich door oliën: Haarolie versterkt en hydrateert het haar. Dit voorkomt gebroken haar en groeit je haar sneller. 
Oliën beschermen van nature tegen UV-stralingen: Dit geldt vooral voor natuurlijke, plantaardige oliën. Hier zitten plantaardige fenolen in, deze fenolen kunnen de schadelijke effecten voorkomen. 

De basics voor het gebruik van haarolie

Niet alle soorten haarolie hebben dezelfde functie. We leggen je de basics van de haarolie uit en welke je het beste kan gebruiken voor de verschillende doeleinden.

Haarolie als hydraterende behandeling

De makkelijkste manier om olie aan te brengen is als vochtinbrengde behandeling. Breng je haarolie aan voordat je onder de douche gaat, bind je haar daarnaast losjes vast. De stoom en warmte van de douche openen de haarschubben, waardoor de olie goed kan doordringen in de haarschacht en goed kan hydrateren. Was het na vijf minuten uit je haar met shampoo en conditioner. 

Olie voor bescherming tegen hitte en het ontklitten

Een goede olie kan helpen bij het ontklitten en beschermen van je haar. Breng een kleine hoeveelheid olie aan op nat haar en kam daarna voorzichtig de klitten uit je haar. Daarnaast kun je een beschermende olie op nat haar gebruiken voor het föhnen. 

Haarolie als UV-bescherming en tegen pluizend haar

Breng haarolie verspreid over je haarlokken in. Ga er zachtjes met je vingers doorheen, dit voorkomt beschadiging aan de haren en voor minder pluis. Voor UV-bescherming heb je plantaardige olie nodig. Breng een kleine hoeveelheid op droog haar aan. Dit zorgt voor een natuurlijke UV-filter. 

Veelgemaakte fouten bij gebruik van haarolie

Het gebruik van haarolie is nieuw voor veel mensen. En het verkeerd gebruiken van haarolie kan leiden tot slap haar en haaruitval. 
De eerste fout die veel mensen maken, is de olie te dicht op de wortels en hoofdhuid aanbrengen. Dit geldt vooral voor mensen met fijn of stijl haar. Als je het te dicht op je hoofdhuid aanbrengt krijg je slap en futloos haar. Het kan ervoor zorgen dat de poriën op je hoofdhuid verstopt raken. Dit kan leiden tot puistjes en haaruitval.
Er zijn speciale haaroliën die bedoeld zijn voor de hoofdhuid. Deze zijn veilig om dicht op de hoofdhuid te gebruiken. 
De tweede fout die gemaakt wordt, is het gebruik van te veel olie. Begin altijd met een kleine hoeveelheid. De grootte van een erwt wordt aangeraden. Als je haar dan nog steeds droog aanvoelt, kun je iets meer aanbrengen. 
De laatste fout die veel mensen maken, is het gebruik van de verkeerde haarolie. Het gebruik van de verkeerde haarolie kan leiden tot minder optimale resultaten. Zo kan een droge olie, je droge haar nog droger maken. 

Beste haarolie voor jouw haartype 

Niet alle soorten haar oliën zijn geschikt voor alle haarsoorten. Of een olie goed is hangt af van je haartype en welke voordelen je zoekt. Ontdek welke haarolie het beste bij jouw haartype past! 

Beste haarolie voor krullen

De beste olie voor krullen is kokosolie. Kokosolie heeft een kleine moleculaire grootte. Dit wordt makkelijker geabsorbeerd door de haren. Kokosolie geeft vocht zonder de krullen te verzwaren. 

Beste olie voor extra glans

Voor extra glans kun je het beste voor lichtgewicht oliën gaan. Voorbeelden zijn jojoba-olie en wortelolie. Deze zijn perfect voor een beetje extra glans. Pas op dat je niet te veel in je haren smeert. Dit zorgt ervoor dat je haar er vet uit gaat zien. 

Gespleten voorkom je met deze haarolie

Kokosolie is niet alleen goed voor krullend haar, maar is ook een goede optie om gespleten haarpunten te voorkomen. Verwarm een kleine hoeveelheid in je handen en breng dit in je punten aan. 

De beste haarolie voor pluizend of droog haar

Arganolie is de beste olie voor droog of pluizend haar. De Marokkaanse olie is rijk aan vetzuren en vitamine E. De vetzuren en vitamine E zorgen voor hydratatie voor de uitgedroogde lokken. 

Beste haarolie voor fijn haar 

Heb je fijn haar, dan kun je het beste voor een lichtgewicht olie gaan. Dot soort olie zorgt ervoor dat je haar er niet vettig of slap uit gaat zien. Een abrikozenpitolie is een goede keuze om glans en hydratatie te geven aan fijn haar. 

De beste olie voor haargroei

Pepermuntolie kan helpen om de haargroei te bevorderen. Het stimuleert circulatie op de hoofdhuid. De toename van de doorbloeding helpt om de voedingsstoffen aan de haarfollikels te leveren. Dit zorgt ervoor dat je haar beter en sneller groeit. 

Haarolie is de beste manier om gezond, glanzend haar te krijgen. Met de juiste olie en het correct aanbrengen krijg je sterker, gezonder en glanzend haar. Breng alleen olie voor de hoofdhuid aan op de hoofdhuid, anders krijg je puistjes en is er een kans op haaruitval! En dat wil niemand. Met de juiste verzorging kan iedereen prachtig haar hebben. 
 

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens